Antakya'nın Tarihi Yeniden Doğuyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 6 Şubat deprem felaketinin ardından Antakya'nın yeniden inşası için kapsamlı bir proje başlattı. 307 hektarlık bir alanda yürütülen çalışmalar, şehrin tarihi kimliğini ve kültürel mirasını korumayı hedefliyor. Tarihi araştırmalar, alanın doğal yapısı, sosyolojik ve arkeolojik incelemeler, kentsel hafıza araştırmaları, mimari doku analizi ve yapısal özellikler incelendi. Üç boyutlu modellemeler oluşturularak, Antakya'nın geleceğine dair detaylı bir planlama sağlandı. Eski haline göre daha modern, planlı ve donanımlı bir şehir inşa etme amacıyla çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Proje kapsamında, tarihi Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı'nın yeniden yapılandırılması öncelikli olarak ele alınıyor.
Hatay'ın Kültürel Mirası Kurtarılıyor
Hatay Kent Müzesi (kütüphane) restore edilerek yeniden hizmete açıldı. Hatay kültür enkazı ayrıştırma ve destekleme çalışmaları tamamlandı. Hatay Arkeoloji Müzesi'nin onarım çalışmaları ise hızla devam ediyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, basın açıklamasında; deprem sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Proje ve uygulama yardımlarının deprem bölgesinde sırasıyla 5 ve 10 katına çıkarıldığını duyurdu. Antakya'nın simgesi Kurtuluş Caddesi'ndeki tarihi yapıların restore edilmesi için eski eser sahipleriyle iş birliği yapıldığını vurguladı. Vakıflar Genel Müdürlüğünün Habib-i Neccar Camisi'nde yürüttüğü kapsamlı restorasyon çalışmaları da büyük önem taşıyor.
2028 Hedefi: Tarihi Antakya'nın Yeniden Doğuşu
İnceciköz, 2028 yılına kadar Antakya kent merkezindeki tarihi yapıların büyük bir kısmının restore edilmesini hedeflediklerini açıkladı. Antakya'nın tarihi kent dokusunun gelecek nesillere aktarılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında koruma amaçlı imar planları hazırlandı. Ulusal ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan planlar onay aşamasında. Depremzede vatandaşlara verilen hibe destekleri ile sivil mimari yapılarının onarımı da koordine ediliyor. Tarihi ve kültürel dokularda hassas çalışmalar yürütüldüğünün altı çizildi. Bu amaçla, uzmanlardan oluşan bir Bilim Komisyonu kuruldu ve her adımın bu komisyon tarafından onaylanarak kültürel dokuya olası etkileri analiz ediliyor. Antakya'nın kentsel hafızasının yeniden canlandırılması için yoğun çaba sarf edilmekte. Tarihi kent dokusunun özgünlüğünün korunması ve depremzedelerin projelerde yer alması hedefleniyor. Bakanlığın, tasarım ve imalat aşamalarında bölge halkına öncelik verdiğini belirtti.