Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman Gençlik ve Spor Müdürlüğü Spor Salonu'nda düzenlenen "Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma Programı"nda deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ulaşımın önemine vurgu yaparak, kara yolu, hava yolu, demir yolu, denizcilik ve haberleşme alanlarında yürütülen çalışmaları ayrıntılı bir şekilde anlattı. 8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun ihalesinin tamamlandığını ve çalışmaların başladığını belirtti. Deprem konutlarının bağlantı ve imar yollarının yapımının da devam ettiğini vurguladı. Ayrıca, hasar gören demir yolu hatlarının büyük bölümünün onarımının tamamlandığını ve kalan kısmın da kısa sürede tamamlanacağını müjdeledi.
Hatay Havalimanı Yeniden Yapılıyor
Hatay Havalimanı'nın uçuş pistinin depremde ciddi zarar gördüğünü hatırlatan Erdoğan, 3 bin metre uzunluğundaki pistin yapım çalışmalarının sürdüğünü ve geniş gövdeli uçakların da inebileceği yeni bir pistin inşa edileceğini açıkladı. Haberleşme altyapısının güçlendirilmesi için 163 noktaya ücretsiz uydu terminali ve kablosuz erişim noktaları kurulduğunu ve yaklaşık bin 400 adet kalıcı baz istasyonunun kurulumuna yardımcı olunduğunu söyledi. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelere yönelik sanayi, kalkınma ve yatırım teşvikleriyle KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerini de anlattı. Bu desteklerin kapsamını genişleterek, işletmelerin yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getirdi. Depremin olumsuz etkilerini en aza indirmek için geniş çaplı bir destek ağı kurulduğunu vurguladı.
Ekonomik Destek ve Yeniden İnşa
11 ilde 15 organize sanayi bölgesi ve 17 sanayi sitesi projesi için 14 milyar 755 milyon lira kaynak sağlandığını belirten Erdoğan, 9 ilde 34 adet sanayi alanı ilan edildiğini ve depremden zarar gören sanayi işletmelerine 2025 yılı için yaklaşık 3 milyar lira ödenek tahsis edildiğini açıkladı. Kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idareleri aracılığıyla da afet illerine önemli miktarlarda kaynak aktarıldığını söyledi. 65 ilçedeki yatırımları en üst seviyede yatırım teşvikleriyle desteklediklerini ve 204 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip, 50 bin 774 kişiye istihdam sağlayacak 1116 yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini duyurdu. "Deprem Sonrası Canlanma Destek Programı" ile 60 bin 673 KOBİ'ye 37 milyar liranın üzerinde kaynak sağlandığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, TÜBİTAK aracılığıyla araştırma geliştirme projelerine ve öğrencilere önemli miktarlarda destek sağlandığını vurguladı.
Sosyal Destek ve Altyapı Çalışmaları
İçişleri Bakanlığı'nın deprem bölgesinde geniş çaplı koordinasyon faaliyetleri yürüttüğünü ve çok sayıda personeli görevlendirdiğini belirten Erdoğan, konteyner kentlerde yaşayan vatandaşlara Esen Kart dağıtımı, kira desteği, taşınma yardımı gibi çeşitli sosyal desteklerin sağlandığını açıkladı. Toplam 34,5 milyar lira kira desteği verildiğini, Çalışma ve sosyal güvenlikte Toplum Yararına Programı çerçevesinde 15 milyar lira tutarında 77 bin binden fazla kontenjan tahsis edildiğini ve kısa çalışma ödeneği ile 111 binden fazla kişiye toplam 1 milyar liralık ödeme yapıldığını duyurdu. Eğitim alanında 23 bin 692 depremzede öğrencinin öğrenim kredisinin bursa dönüştürüldüğünü, 18 bin afetzede öğrenciye öğrenim bursu tahsis edildiğini ve yeni öğrenci yurtlarının inşa edildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camiler ve Kur'an kurslarının onarımı için yardımda bulunduğunu, Kültür Bakanlığı'nın kültür varlıklarının restorasyonuna başladığını ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın psikososyal destek sağladığını da hatırlattı. Dünya Bankası ile imzalanan kredi paketiyle çiftçilere 5 yılda 250 milyon dolar hibe verileceğini ve enerji altyapısındaki hasarların giderilmesi için önemli yatırımlar yapıldığını açıkladı. İskenderun Balıkçı Barınağı'nın onarımının tamamlandığını da sözlerine ekledi.
(Sürecek)