HABER: Burcu Özkaya GÜNAYDIN

Hatay'da 60 Kişiyi Vuran Apartman Yıkımı Davası

Hatay'ın Antakya ilçesi Ekinci Mahallesi'ndeki İbrahim Elif Apartmanı'nın yıkılmasına ilişkin ikinci duruşma, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde 60 kişinin hayatını kaybettiği felaketin ardından tutuklanan müteahhit Mithat Tümyürek, şantiye şefi Ferit Tarhan ve inşaat mühendisi Cafer Tacettin Güler, SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tutuksuz sanık Ayşe Kuseyri ise mahkeme salonunda hazır bulundu. Müştekiler ve avukatlar da duruşmayı takip etti. Davanın önemi, deprem sonrasında yaşanan büyük yıkımın sorumlularının belirlenmesi ve hesap vermesi yönündedir. Kamuoyu da bu davayı yakından takip ediyor.

Sanıkların Savunmaları

Tutuklu sanık Ferit Tarhan, şantiye şefliğini yapmadığını ve belediyedeki imzaların kendisine ait olmadığını iddia etti. Önceki celsede Mithat Tümyürek'in kimlik karşılığında imza atıldığını söylediğini hatırlatan Tarhan, iflasın eşiğinde olduğunu ve üç ayrı kamu işinin olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Müteahhit Mithat Tümyürek ise bina yapımında bir suçunun olmadığını, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin (KTÜ) hazırladığı bilirkişi raporunun bilimsel olmadığını savundu. 1997'den beri birçok bina inşa ettiğini ve başka hiçbir binada yıkım yaşanmadığını belirten Tümyürek, yıkımın sonradan yapılan eklemelerden ve depremin şiddetinden kaynaklandığını öne sürdü. Bilirkişi raporunda depremin şiddetinden bahsedilmemesini eleştiren Tümyürek, sert ifadelerle mağdurları "Allah'a havale etti." Tutuklu inşaat mühendisi Cafer Tacettin Güler de suçsuz yere 20 aydır tutuklu olduğunu belirterek bilirkişi raporunun bilimsel olmadığını savundu.

Tutuksuz Sanığın Görüşleri ve Mahkemenin Kararı

Tutuksuz sanık Ayşe Kuseyri, yarı zamanlı mimar olarak çalıştığını ve bilirkişi raporundaki binanın büyütülmesi iddiasını reddetti. Balkonlarda küçültme yapıldığını belirten Kuseyri, binanın Antakya Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından defalarca denetlendiğini, bilirkişi raporunun fotoğraflar üzerinden verilmiş bir karar olduğunu söyledi. Şantiye şefi olarak adı geçen Fethi Tarhan'ı tanımadığını veya rolünü bilmediğini de ifade etti. Müşteki taraf ise, apartmanın çok hızlı yıkıldığını ve çevrede yıkılmayan binaların bulunduğunu vurgulayarak sorumluların cezalandırılmasını istedi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 21 Şubat'a erteledi.